زیر ساخت های ابری | بهبود فرایندها

دسته بندی:‌ یادداشت

روند مهاجرت کسب‌وکارهای مالی و بانکی ایران و جهان به زیرساخت ابری

مهاجرت کسب‌وکارها به زیرساخت‌های ابری، حرکت در مسیر یک پارادایم بین‌المللی برای بهبود فرایندهاست.

پذیرش زیرساخت ابری برای بانک‌ها و کسب‌وکارهای مالی بیشتر شده است؛ آمارها این مهاجرت را یک استقبال ۸۰درصدی پیش‌بینی می‌کنند. انعطاف‌پذیری، مقیاس‌پذیری، به‌روزرسانی سیستم‌های فناور قدیمی، افزایش امنیت و بهبود تجربه‌ کاربری و پشتیبانی از پردازش‌های سنگین AI، بخشی از مهم‌ترین عوامل تشویق صنایع مالی و بانکی به سمت مهاجرت به زیرساخت ابری است.

 در ایران اما روند کلی مهاجرت کسب‌وکارهای مالی و بانکی به اندازه‌ میانگین جهانی نیست و کارشناس‌ها می‌گویند که برای رشد و بهره‌وری بیشتر ما هم باید خودمان را به میانگین‌های جهانی برسانیم. اهمیت این مساله تا آن‌جاست که «مصطفی امیری»، رییس انجمن فین‌تک کشور درباره‌ این موضوع می‌گوید: «زیرساخت ابری دست‌کم می‌تواند ۲۰ تا ۳۰ درصد از تراکنش‌های ناموفق PSPها را بهینه کند. به این ترتیب تا دیر نشده بانک‌های ایرانی باید به زیرساخت ابری مهاجرت کنند». به نظر او کسب‌وکارهای مالی و بانکی ایرانی با حرکت دقیق و پرشتاب به سمت زیرساخت ابری، می‌توانند بازارها و ظرفیت‌های جدیدی برای کشور ایجاد کنند و در اقتصاد بزرگ‌تری نسبت به یک کسب‌وکار تاثیرگذار باشند. امیری هم‌چنین می‌گوید که غفلت از این مساله، ممکن است صنعت مالی و بانکی‌ ایران را با خطر جدی روبه‌رو کند؛ خطری که به‌دلیل عقب‌ماندگی نسبت به فناوری‌های پیشرویی مانند زیرساخت ابری ایجاد می‌شود. پیامدهای این مساله ممکن است مردم را به‌طور کلی نسبت به سرمایه‌گذاری در بانک‌های داخلی ناامید کند و متاسفانه شاهد انتقال سرمایه‌ اجتماعی و مالی نظام بانکی ایران به کشورهای همسایه باشیم.

تجربه‌های جهانی؛ ۸۳درصد کسب‌وکارهای مالی و بانکی به زیرساخت کلاد رفته‌اند!

گوگل در یک نظرسنجی از ۱۳۰۰ مدیر فعال در صنعت مالی و بانکی درباره‌ برنامه‌شان برای مهاجرت به زیرساخت ابری پرسشی مطرح کرد. در این پرسشنامه از مخاطب‌ها خواسته شد تا مهم‌ترین دلایل مهاجرت به زیرساخت ابری را بگویند. نتیجه‌‌ این بررسی آن شد که ۸۳درصد از پاسخ‌دهندگان گفتند که در حال ادغام فناوری ابری با زیرساخت‌های اصلی کسب‌وکار خود هستند و فقط ۱۷درصد از کسب‌وکارها به زیرساخت‌های قدیمی خودشان متکی هستند.

هم‌چنین مشخص شد که این کسب‌وکارها به‌طور متوسط ​​۴۰درصد از حجم کاری خود را برای سال آینده به Public cloud منتقل می‌کنند.

در بخش دیگری از همین بررسی مشخص شده است که استفاده از ظرفیت‌ زیرساخت ابری تا ۵۰درصد می‌تواند هزینه‌های مرتبط با زیرساخت‌های فناوری را کاهش دهد. نکته‌ مهم اما آن است که همه‌ ماجرا فقط به صرفه‌ اقتصادی و مالی محدود نمی‌شود و مساله‌ امروز این مهاجرت، حرکت کسب‌وکارها در مسیر یک پارادایم بین‌المللی برای بهبود فرایندهاست. به همین دلیل نتایج یک بررسی دیگر می‌گوید که مهم‌ترین عوامل مهاجرت به زیرساخت ابری علت‌هایی مانند «انعطاف‌پذیری»، «استفاده براساس تقاضاهای متغیر مصرف‌کننده» (pay as you go) و عقب نماندن از رقباست. این گزار‌ه‌ها در گزارشی دیگر از موسسه مطالعاتی مکنزی هم تایید می‌شود؛ طبق این بررسی، ۸۴درصد از کسب‌وکارهای مالی و بانکی، فعالیت‌های‌شان را به زیرساخت ابری منتقل کرده‌اند.

در یک تحقیق اما به این مساله از سویی دیگر توجه شده است؛ نتیجه این بررسی پس از گفتگو با ۱۰۰ بانک جهانی درباره‌ تاثیر مهاجرت به زیرساخت ابری در بخش‌های مختلف اونیک بانک دریافت شد. پژوهشگرهای این تحقیق با توجه به اندازه و نوع بانک‌ها این پرسشنامه را تعریف کردند. نتیجه آن شد که بخش عملیاتی بانک‌های جهانی تا ۶۵درصد، هم‌چنین تا ۹۷درصد در اروپا و ۹۱درصد در امریکای شمالی به سمت زیرساخت ابری مهاجرت کردند و یا برای آن برنامه‌ریزی کرده‌اند. به‌علاوه در بخشی از این گزارش مشخص شد که ۸۴درصد از بخش عملیات بانک‌ها مهاجرت به زیرساخت ابری را پیش‌بینی می‌کنند.

مهاجرت کسب‌وکارهای مالی و بانکی ایرانی به زیرساخت ابری

متاسفانه داده‌های عمومی‌ای درباره‌ عدد دقیق مهاجرت‌ کسب‌وکارهای مالی و بانکی کشور به زیرساخت ابری وجود ندارد. اما در گفتگوها و بررسی‌های کیفی با مدیران برخی از بزرگ‌ترین کسب‌وکارهای مالی و بانکی کشور، نشان می‌دهد که بانک‌های پیشرو به زیرساخت ابری مهاجرت کرده‌اند و بخش دیگری از آن‌ها در حال برنامه‌ریزی هستند. «عرفان شمس‌»، راهبر VPC آروان‌کلاد در یک گفتگو با مجموعه‌ «دنیای اقتصاد» می‌گوید بانک‌هایی که به سمت زیرساخت ابری مهاجرت کردند، می‌توانند به بسیاری از دغدغه‌های زیرساخت فناوری یک کسب‌وکار پاسخ دهند؛ یعنی از کاهش هزینه‌های عملیاتی، پایداری، انعطاف‌پذیری تا منطبق‌ شدن با پردازش‌های سنگین  AI و نگرانی‌های امنیتی.

اما برای روشن‌تر شدن انگیزه‌ صنایع مالی و بانکی ایرانی برای مهاجرت به زیرساخت ابری می‌توان این مساله را از دو سمت بررسی کرد:

  • اول: مزایای کلی مهاجرت به زیرساخت ابری برای کسب‌وکارهای مالی و بانکی چیست؟

نیاز به بهبود تجربه‌ کاربری، افزایش درآمد سازمان، سرویس‌دهی سریع‌تر و پایدارتر، بهبود مدیریت منابع و هزینه‌ها، انعطاف‌پذیری زیرساختی، استفاده‌ به‌روز از منابع قدیمی سازمان، افزایش امنیت سایبری، پشتیبانی از پردازش‌های سنگین AI جزو مهم‌ترین مزایایی است که کسب‌وکارهای مالی و بانکی با مهاجرت به زیرساخت ابری به دست می‌آورند.

  • دوم: تاثیر مهاجرت به زیرساخت ابری در بخش‌های مختلف کسب‌وکارهای مالی و بانکی

اگر تقسیم‌بندی پایگاه داده‌ Accenture درباره‌ بخش‌های کسب‌وکارهای مالی و بانکی را بپذیریم؛ باید تاثیر مهاجرت به زیرساخت ابری در این کسب‌وکارها را در چهار بخش کلی Enterprise، Data and Analtstice Surrunds از یک ساختار  بانک، بررسی کنیم. طبق تصویر زیر این چهار بخش در یک ارتباط درهم‌تنیده در یک بانک قرار دارند.

علمِ بی‌صدا؛
هاشم اورعی | رئیس اتحادیه انجمن های انرژی ایران